Foto: Stockfoto 123RF

De vooroordelen die alle pseudowetenschap, nepnieuws en andere rotzooi in je tijdlijn verklaren

Gebruikers van sociale media worden blootgesteld aan allerlei vormen van desinformatie. Amerikaanse onderzoekers verklaren aan de hand van vooroordelen waarom sociale media hier zo kwetsbaar voor zijn en ontwikkelden tools om de zwakke punten te analyseren en te bestrijden.

Volgens onderzoekers Giovanni Luca Ciampaglia en Filippo Menczer van Indiana University zijn er drie soorten vooroordelen, of biases. Onder vooroordelen verstaan zij de kennis die we gebruiken om de wereld om ons heen te verklaren en ons er een logisch beeld van te vormen.

Information overload voorkomen
Het eerste, meest basale soort vooroordeel dat Ciampaglia en Menczer beschrijven, is het cognitieve vooroordeel. Onze hersenen kunnen maar een beperkte hoeveelheid informatie aan. Om information overload te voorkomen, gebruiken ze afsnijroutes. Vaak heel effectief: als we in het dagelijks leven niet zouden kunnen putten uit de al aanwezige kennis in ons brein, zouden we iedere dag opnieuw kennis moeten maken met alles. Dan wordt zelfs een rustig wandelingetje door je buurt een intense cognitieve taak.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/vooroordelen-nepnieuws-tijdlijn/

Meer berichten