Foto: Stockfoto 123RF

Waar kun je online video het beste voor inzetten?

Wie online video zegt, zegt kattenfilmpjes. Die zijn het clichévoorbeeld geworden van wat werkt op het web: licht verteerbaar en lekker kort. Leent online video zich dan niet voor zwaardere onderwerpen?

'Er is nou eenmaal een aantal dieren waar mensen altijd graag naar kijken,' zegt Laura Cuppen, samensteller video van NU.nl. 'En ze kijken ook graag naar dronebeelden. Dus als je een dronevideo over haaien hebt, weet je dat dat een hit wordt.' Dat geldt ook voor video's over extreem weer. 'Mensen willen toch zien hoe groot de hagelstenen zijn die tijdens een storm in Utrecht zijn gevallen.'

Maar dat dieren en hondenweer haast gegarandeerde kliks opleveren, betekent niet dat serieuzere onderwerpen dat niet kunnen. Dat bewijzen buitenlandse pioniers op online-videogebied keer op keer. Denk aan de serie reportages van Vice over het kalifaat van IS. Alleen al op Youtube zijn die tientallen miljoenen keren bekeken. Of denk aan de uitlegvideo's van Vox, die honderdduizenden kijkers trekken, zelfs bij een nogal onsexy onderwerp als de handelsoorlog tussen de VS en Europa.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/luchtige-snack-zware-kost-online-video/

Meer berichten