Denk niet dat je kunt googelen (en nog 7 tips voor snel journalistiek onderzoek)

Gordijnen dicht, telefoon op stil, wekenlang verdiept in één onderwerp – om vervolgens met een fantastische onthulling te komen. Dat romantische beeld van onderzoeksjournalistiek bestaat niet voor niets: voor goed onderzoek is vaak een hoop tijd en toewijding nodig. Maar dat wil niet zeggen dat je in een dag of wat geen journalistiek onderzoek kunt doen.

Je moet alleen wel een paar vaardigheden onder de knie hebben. Volgens Annelies Botjes en Peter Keizer van de Researchdesk, de gezamenlijke onderzoeksdienst van BNNVARA, Human, NTR en VPRO, valt daar voor veel journalisten nog wat te winnen. Botjes en Keizer doen onderzoek in opdracht van programma's als Argos, Kassa en Zembla. Vaak storten ze zich op moeilijk te vinden personen, maar ze diepen ook onderwerpen uit of researchen een Zomergast.

'Redacties zouden veel meer kunnen investeren in online onderzoekstechnieken,' zegt Keizer. 'Journalisten zien Bellingcat, met zijn onthullingen over MH17, allemaal als voorbeeld, maar ondertussen worden we wel door hen geklopt. Met de juiste vaardigheden valt er nog veel meer informatie van internet te halen dan nu gebeurt.' Botjes: 'Vaak zien journalisten de mogelijkheden van online niet. Of ze denken dat ze al heel aardig kunnen zoeken.'

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/tips-journalistiek-onderzoek/

Meer berichten