Nieuwe website legt algemene voorwaarden uitgevers helder uit aan freelancers

Op Freelancevoorwaarden.nl legt journalist Nick Kivits de algemene voorwaarden van uitgevers begrijpelijk uit. Met de site hoopt hij meer duidelijkheid te scheppen in de vaak ingewikkelde juridische termen die mediabedrijven hanteren.

Nick Kivits is zelf al 13 jaar freelance journalist. Tijdens zijn loopbaan schreef hij voor tientallen uitgevers en heeft hij het nodige geleerd over voorwaarden en onderhandelen.

Uitleg over hergebruik en rechten
Op freelancevoorwaarden.nl bespreekt Kivits de algemene voorwaarden van uitgevers als De Persgroep, Sanoma en New Skool Media. Het gaat bijvoorbeeld over wat de uitgever met teksten of foto's van freelancers mag doen, hoe lang zij die gegevens mogen gebruiken, en of de freelancers geld krijgen als berichten worden hergebruikt.

Ook legt Kivits specifieke clausules uit die opvallend zijn, zoals wat er gebeurt als een publicatie de naam van de schrijver verkeerd spelt.

Hobbyproject
Voor Kivits is het een hobbyproject. Hij heeft niet het doel geld aan de site te verdienen, al biedt hij lezers wel de mogelijkheid geld te doneren zodat hij daarmee de hostingkosten kan betalen. 'Het uitpluizen van zulke informatie is altijd een soort gekke hobby van me geweest,' zegt hij. 'Ik vind het leuk om van ingewikkelde taal iets begrijpelijks te maken. Onlangs zocht ik een nieuw hobbyproject, dus dit leek me wel een goed idee.'

Kivits begon ermee omdat hij veel vragen kreeg van andere freelancers. 'In Facebookgroepen voor freelancers en op Twitter stelden mensen me regelmatig vragen over specifieke situaties. Ze moesten dan voorwaarden ondertekenen waarin staat dat de uitgever "tot het einde der tijden" recht heeft op hergebruik van een stuk bijvoorbeeld. Mag dat eigenlijk wel, vroegen ze aan me. Nou, ja dus, maar je kunt er vaak wel over onderhandelen.'

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/website-algemene-voorwaarden/

Meer berichten