Afbeelding

Met deze drie stappen worden je smartphonevideo’s drie keer zo goed

Algemeen

Journalisten moeten tegenwoordig zo'n beetje alles kunnen. Ook zelf filmen, liefst zo goedkoop mogelijk. Het hoeft ook niet veel te kosten, want met de smartphone heeft iedereen een camera in z'n broekzak zitten. Die kan niet tippen aan een gewone camera, maar met deze drie tips krik je de beeldkwaliteit wel behoorlijk op.

Gebruik je smartphone op de juiste momenten
Welke kwaliteit je nodig hebt, hangt altijd af van het doel waar je het voor gebruikt. Wil je een video vertonen in de bioscoop, dan gelden daar andere maatstaven voor dan een vakantiefilmpje op Facebook. Met een smartphone filmen betekent dan ook: weten waarvoor het ding geschikt is. Nieuwsgaring bijvoorbeeld. Zie je voor je ogen een bankoverval plaatsvinden en heb je alleen een smartphone bij je? Niemand zal je kwalijk nemen dat de esthetiek van je shot te wensen overlaat. Ook een nieuwsinterview ter plaatse –bijvoorbeeld met de eigenaar van een pand dat net in vlammen is opgegaan- kan prima met je smartphone.

Vergelijk het met geschreven journalistiek. Bij een nieuwsbericht gaat het primair om het overbrengen van informatie en is mooischrijverij niet van belang, of zelfs storend. Maar schrijf je een bijzondere reportage, dan wil je ook literaire technieken gebruiken. Dus als vorm net zo belangrijk is als inhoud, bij documentaire-achtige videoreportages of portretten, pas daar dan ook de apparatuur die je gebruikt op aan. Kies dan niet voor je smartphone, maar voor een echte camera uit het professionelere segment.

Hou ook rekening met de omstandigheden waarin je schiet. Smartphones hebben moeite met gebrek aan licht, bijvoorbeeld in een kantoor. Alleen door de ISO-waarden flink te verhogen kun je dan je plaatje enigszins goed belicht krijgen, maar daar krijg je wel een korrelig beeld voor terug. Ook te veel licht is nadelig. Smartphones kunnen het diafragma van de lens niet aanpassen. Bij felle zon kun je overbelichting dan slechts tegengaan door extreem korte sluitertijden. Gevolg: een hakkerig beeld. Wil je filmen met je smartphone, zorg er dus voor dat je zo min mogelijk in situaties komt waarin je hoge ISO-waarden of korte sluitertijden moet gebruiken.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/drie-stappen-smartphonevideos/