Akkoord over tekst nieuwe Europese auteurswet mét filters en linkbelasting

Ondanks bezwaren van meerdere landen tegen de introductie van internetfilters hebben onderhandelaars van de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement een definitieve tekst aangenomen waarin deze filters tóch zijn opgenomen.

De omstreden artikelen 11 en 13 zijn onderdeel van nieuwe Europese auteursrechtwetgeving die in de maak is. Grote platforms moeten gaan betalen als auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt geplaatst. Tegenstanders vrezen dat dit leidt tot filtering vooraf en dat zulke filters - om aansprakelijkheid te voorkomen - het meeste materiaal zullen afwijzen.

Europarlementariër Julia Reda (zelf fel tegenstander van deze onderdelen van de voorgestelde wetgeving, red.) heeft een blogpost geschreven rond de twee controversiële artikelen. Ze zegt dat de tekst rond internetfiltering platforms een onmogelijke taak oplegt.

Zo moeten sites 'hun beste poging' doen voor materiaal dat wordt geüpload licenties te kopen. "Dat wil zeggen, al het auteursrechtelijk materiaal op de planeet", aldus Reda. Kleinere sites zullen gedwongen zijn te gaan filteren en die filters zijn van nature kostbaar en gevoelig voor fouten.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/akkoord-over-tekst-nieuwe-europese-auteurswet-met-filters-en-linkbelasting

Meer berichten