Foto: Stockfoto123RF

Mobiel nieuws rukt verder op: we gebruiken laptop en tablet minder en minder

Binnen twee jaar heeft de smartphone een onaantastbare positie ingenomen als het dominante nieuwsplatform. Bij de grote Nederlandse nieuwsmerken raadpleegt minstens twee derde van de bezoekers de site via de smartphone in 2019. Nieuws consumeren via de laptop, desktop en tablet wordt snel minder populair.

NU.nl, de meest bezochte nieuwssite van Nederland, trok in 2018 gemiddeld ruim zeven miljoen unieke bezoekers per maand. Dat is een fractie meer dan in 2017, toen het gemiddelde net onder de zeven miljoen lag. Binnen dat op het eerste gezicht 'stabiele' gebruik zijn forse verschuivingen zichtbaar: mobiel rukt op ten koste van laptop, desktopcomputer en tablet.

In januari 2019 surft 70 procent van de bezoekers van NU.nl via de smartphone naar de site of app. In januari 2018 was dat 64 procent en het jaar daarvoor 59 procent. Het percentage bezoek via desktop of laptop nam in die periode af van 46 naar 37 procent; 31 procent van de bezoekers van NU.nl maakte in januari 2017 gebruik van een tablet om de site te raadplegen, twee jaar later gaat dat om 26 procent.

In absolute aantallen gaat het om forse cijfers. Het bereik van de smartphone gaat van 4,1 naar 5,2 miljoen; het bereik van de desktop/laptop van 3,2 naar 2,8 miljoen en dat van de tablet van 2,2 naar 1,9 miljoen. En alles binnen een periode van twee jaar.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/de-stand-van-de-nieuwsmedia/mobiel-nieuws-rukt-verder-op-we-gebruiken-laptop-en-tablet-minder-en-minder/

Meer berichten