De Persgroep-tarievenstrijd tekst en foto’s volgende week voor de rechter

Volgende week woensdag 3 april staan twee journalisten in de rechtbank tegenover de Persgroep: fotojournalist Ruud Rogier en freelance-journaliste Britt van Uem. Het gaat om twee aparte zaken met niettemin een gezamenlijk doel: betere tarieven afdwingen voor journalistiek werk.

Hoe zat het ook alweer?
Fotografie
De Persgroep weigert mee te doen aan procedures bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht. De wet Auteursrechtencontractenrecht is sinds juli 2015 van kracht en verstevigt de juridische positie van makers (fotografen, journalisten e.a.) en introduceerde een geschillencommissie, die bij conflicten een dure rechtsgang kan vermijden.

Maar deelname door uitgevers aan procedures is niet verplicht en de weigerende Persgroep is met een aandeel van 43 procent op de Nederlandse dagbladmarkt een speler van formaat.

Fotojournalist Rogier legde vorig jaar een klacht neer over de tarieven die de Persgroep voor fotografie betaalt. Omdat de geschillencommissie de klacht niet kán behandelen zonder medewerking van de Persgroep, volgde een gang naar de rechter. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) steunen Rogier.

Lees verder op Villamediawww.villamedia.nl/artikel/de-persgroep-tarievenstrijd-tekst-en-fotos-volgende-week-voor-de-rechter

Meer berichten