Afbeelding

Nieuwsvoorziening in de grote stad is kwetsbaar, blijkt uit onderzoek Stimuleringsfonds

Algemeen

In de grote steden van Nederland wordt een heleboel lokaal nieuws geproduceerd. Zijn de inwoners van die steden dus ook goed geïnformeerd over wat er in hun stad gebeurt? Niet per se, blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds. Wie zijn nieuws vooral online of op social media haalt, krijgt minder diepgaande berichten onder ogen.

Iedere aanbieder van lokaal nieuws in de grote stad – omroep, krant, lokale nieuwssite, maar ook een burger die actief is op social media – legt zo zijn eigen accenten. De een beperkt zich tot de belangrijkste feiten, de ander brengt daarnaast ook nog achtergronden en een derde laat burgers hun mening geven.

Elk medium z'n eigen rol
Wil je als inwoner écht goed op de hoogte zijn, dan moet je dus verschillende media volgen. Die media moeten op hun beurt allemaal hun eigen 'rol' optimaal vervullen. Doen ze dat niet, dan blijkt hoe kwetsbaar het nieuwsecosysteem, de samenhang en wisselwerking tussen alle nieuwsaanbieders, is. Zodra een of meer aanbieders niet hun rol vervullen, krijg je als inwoner een eenzijdig en incompleet beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld.

Individueel mediagebruik
Ook is de manier waarop je als inwoner nieuws gebruikt, van invloed op hoe goed geïnformeerd je bent. De kwetsbaarheid van het nieuwsecosysteem hangt samen met het individuele mediagebruik van inwoners. Wie vooral online gebruik maakt van nieuws, ziet minder verdieping bij nieuws voorbijkomen en krijgt meer vluchtige berichtgeving te zien dan wie vooral naar de radio luistert, televisiekijkt of de krant leest.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/nieuwsvoorziening-in-de-grote-stad-is-kwetsbaar-blijkt-uit-onderzoek-stimuleringsfonds/