Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Minister Slob wijst naar journalistieke sector voor verbetering inkomen zzp’ers

Algemeen

Minister Slob (Media) ziet weinig in een minimumtarief specifiek voor freelance journalistiek werk, om te voorkomen dat veel freelancers onder het minimumloon werken of zelfs gratis arbeid verrichten in de hoop op meer lucratieve klussen in de toekomst.

"Een minimumtarief is niet per se hetzelfde als fair practice of een duurzame beroepspraktijk", schrijft Slob in antwoord op schriftelijke vragen van Kamerleden Asscher (PvdA) en Ellemeet (GroenLinks). De journalistieke sector moet zelf zorgen dat er van eerlijke arbeidsverhoudingen sprake is, vindt Slob.

Er wordt door het kabinet voor zzp'ers wel gewerkt aan een 'wettelijk generiek minimumtarief' van 16 euro per uur, om zelfstandigen in staat te stellen een bestaansminimum op te bouwen. Dat moet in 2021 een feit zijn.

Over een uitzondering op het mededingingsrecht, zodat zzp'ers collectief mogen onderhandelen, doet de minister geen toezeggingen. In Ierland en Frankrijk bestaan zulke ontheffingen en in Denemarken bestaat een gedoogcultuur. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft aan dat het niet bij voorbaat een sector of afspraak zal gedogen, constateert Slob. De ACM werkt momenteel aan een nieuwe leidraad over zzp'ers en minimumtarieven.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/slob-wijst-naar-journalistieke-sector-voor-verbetering-inkomen-zzpers

!