Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Van open riool naar constructieve comments: hoe het reactievak weer waardevol kan worden

Algemeen

De meeste nieuwswebsites laten geen reacties meer toe. Best zonde, want reacties kunnen tot een waardevolle dialoog tussen journalisten en hun publiek leiden. In de nieuwste aflevering van de podcast Klikt het? bespreekt docent en onderzoeker Mijke Slot (Erasmus Universiteit) hoe redacties van hun reactievakken een waardevol onderdeel van de digitale nieuwsconsumptie kunnen maken.

Volgens Mijke Slot waren journalisten in eerste instantie enthousiast over de mogelijkheid om het publiek online op nieuwsverhalen te laten reageren. Lezers zouden via reactievakken een bijdrage kunnen leveren aan het nieuws, en dat zou de afstand tussen de redactie en het publiek verkleinen.

Dat enthousiasme verdween helaas als sneeuw voor de zon. Het modereren van de reacties bleek veel tijd te kosten. Bovendien waren de reacties vaak negatief, irrelevant en waren ze volgens Slot vaker ontmoedigend dan nuttig. Daarom werden bijna alle reactievakken offline gehaald.

NU.nl eist 'beschaafde' reacties
Ook NU.nl verwijderde de reactiemogelijkheid, maar kwam na anderhalf jaar terug op die beslissing en bracht NUjij terug. Volgens Slot ontdekte de redactie – net zoals veel andere redacties – dat het hebben van een commentsectie de leestijd verlengt. Lezers bleken de reacties van andere lezers te lezen, en bleven zo langer op de website hangen.

Klik hier om verder te lezen op SVDJ