Nederlanders hebben nog steeds vertrouwen in nieuws en media, blijkt uit Digital News Report
Foto: Stockfoto 123RF

Nederlanders hebben nog steeds vertrouwen in nieuws en media, blijkt uit Digital News Report

Meer dan de helft van de Nederlanders vertrouwt het nieuws en dat is internationaal gezien een hoog percentage. De NOS krijgt een dikke voldoende van de Nederlanders. Nepnieuws, aan de andere kant, wordt door minder dan een derde als een probleem gezien. En dat is internationaal gezien weer erg weinig.

De MSM (mainstream media) doen het nog best aardig in Nederland. Complottheorieën hebben in ieder geval niet tot een massaal wantrouwen in de vaderlandse media geleid. Zeker in Europees en mondiaal verband is het vertrouwen in media groot in Nederland, al is ‘meer dan de helft’ (52 procent) misschien niet iets om over naar huis te schrijven. Dat vertrouwen geldt vooral de NOS die in Nederland van meer dan 80 procent van de bevolking een voldoende krijgt. Alleen in Finland, Zuid-Afrika en Kenia zijn media te vinden die een betere score hebben.

Het tegenovergestelde van vertrouwen, de angst voor nepnieuws, is in Nederland dan weer extreem laag: minder dan een derde van de bevolking toont zich op dit gebied bezorgd. In de VS is dat aandeel meer dan tweemaal zo hoog.

Klik hier om verder te lezen op SVDJ

Meer berichten
De krant