Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Meer waardering voor journalist door moeilijker te benaderen publiek in coronatijd

Algemeen

In de eerste drie maanden na de intelligente lockdown nam de waardering voor de journalistieke berichtgeving toe met meer dan 60%. Dat ervoer een meerderheid van ondervraagde journalisten die meededen aan een enquête van Villamedia en Fontys Hogeschool voor Journalistiek (Tilburg). In totaal reageerden 141 collega's en studenten journalistiek op de digitaal uitgestuurde vragenlijst.

Op de vraag naar de benaderbaarheid en bereidheid van het publiek in coronatijd om mee te werken, gaven de ondervraagden in meerderheid aan dat zij moeilijkheden ervoeren. Om ervoor te zorgen dat het publiek voor de media die zij bedienden toch werd geïnformeerd, zochten verslaggevers hun toevlucht tot digitale hulpmiddelen. Het meest in trek was de website van het medium om de journalistieke boodschap te brengen, gevolgd door Facebook en video-items.

Een van de studenten die stageliep bij Dtv in Oss, Den Bosch, Bernheze en Uden, juist in coronatijd en middenin het hart van de besmettingen, was Laura van der Leest (24). In de derde week van haar stage ging Nederland op slot. Dat had grote gevolgen. Van der Leest: “Ik was aangewezen op vervoer met de trein van mijn woonplaats naar Oss. Bij aankomst in Oss moest ik niezen op het perron. Het leek wel of ik een misdaad begin. Boze, angstige blikken waren mijn deel.”

Klik hier om verder te lezen op Villamedia