Foto: Stockfoto 123RF

Weinig vrouwen aan de top van de nieuwsmedia

We vallen maar meteen met de deur in huis, slechts 22 procent van de hoofdredacteuren is vrouw, dat blijkt uit een onderzoek van the Reuters Institute for the Study of Journalism.

Reuters Institute deed onderzoek naar vrouwelijk leiderschap in bij kranten en online nieuwsmedia. Voor het onderzoek analyseerden ze 240 grote online en offline nieuwsmerken in twaalf verschillende landen verspreid over vier continenten. Reuters heeft drie belangrijke conclusies aangeleverd, deze zijn hieronder te lezen en worden ondersteund door de data uit het rapport.

Als eerste kan er op basis van onderstaande figuur geconcludeerd worden dat er wereldwijd grote verschillen zijn in het percentage vrouwelijke hoofdredacteuren. Zo scoort Zuid-Afrika heel hoog met 60 procent vrouwelijke hoofdredacteuren. Daarop volgend de Verenigde Staten met 47 procent. Maar daarna daalt het percentage snel, in Groot-Brittannië, Kenia en Finland is het aandeel vrouwelijke hoofdredacteuren 27 procent. Buurland Duitsland scoort niet boven de 20%. In Japan is het vrouwelijk redactioneel leiderschap ver te bekennen, hier is geen enkele vrouwelijke hoofdredacteur in de steekproef gevonden. Nederland is niet meegenomen in het onderzoek van The Reuters Institute for the Study of Journalism. 

Klik hier voor het volledige bericht op Bladendokter

Meer berichten
De krant