3d white man sitting on the labels NEWS
3d white man sitting on the labels NEWS Foto: Stockfoto 123RF

Zo maak je het nieuws toegankelijker voor laaggeletterden

Algemeen

Wie laaggeletterd is, kan het ‘gewone’ journaal vaak niet goed genoeg volgen. De taal die daar gebruikt wordt, is te complex. Daarom begon de NOS een journaal dat is aangepast op de behoeften van laaggeletterden: Nieuws van de Week. Het taalniveau is aangepast, maar het niveau van de inhoud niet. Ook een laaggeletterde volwassene wil namelijk graag mee kunnen praten op een verjaardag. NOS Lab-projectleider José de Vries en taaldocent Romana Fronczek delen vier tips waarmee je nieuws begrijpelijker en aansprekender kunt maken.

Het vinden van een baan, het regelen van je bankzaken en het begrijpen van communicatie van de overheid. Voor bijna twee miljoen Nederlanders van 16 jaar of ouder is dat lastig vanwege laaggeletterdheid. Ze hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat ook het volgen van het nieuws moeilijk lukt. 

Stichting Lezen en Schrijven en de NOS onderzochten anderhalf jaar lang hoe de journalistiek die groep toch kan bereiken. Op basis daarvan ontwikkelde de NOS Nieuws van de week, een journaal speciaal aangepast op het niveau van laaggeletterden. Sinds november 2021 verschijnt er elke week een uitzending van het programma op YouTube.

José de Vries is als NOS Lab-projectleider betrokken bij de ontwikkeling van het programma. Romana Fronczek van Stichting Lezen en Schrijven is taaldocent en deed met drie van haar NT1-klassen mee met het testen van het programmaformat. Welke lessen kunnen journalisten die hun nieuws toegankelijker willen maken voor laaggeletterden volgens De Vries en Fronczek leren van Nieuws van de Week?

Klik hier voor het volledige artikel op SVDJ