Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Meer dan driehonderd nieuwsorganisaties gaan akkoord met doorplaatsen van hun artikelen in Google

Algemeen

Techbedrijf Google heeft met meer dan driehonderd nieuwsorganisaties in de Europese Unie deals gesloten over de betaling voor het doorplaatsen van hun artikelen in zijn zoekmachine. Het dochterbedrijf van Alphabet maakt niet bekend hoeveel geld met die afspraken is gemoeid. In een blogpost schrijft Google onder andere met Nederlandse nieuwsmedia overeenkomsten te hebben gesloten.

De Europese Unie voerde in 2019 een richtlijn in die uitgevers van kranten of andere nieuwsmedia het recht geeft om grote internetbedrijven, zoals ook Facebook, geld te vragen voor het doorplaatsen van hun artikelen.

Voor het plaatsen van heel korte fragmenten van nieuwsartikelen in de zoekmachine hoeft Google niet te betalen. Het is nu aan lidstaten zelf om nationale wetgeving hiervoor in te voeren.

Organisaties onbekend
Google wil niet zeggen met welke organisaties in Nederland overeenkomsten zijn gesloten, omdat het om vertrouwelijke afspraken gaat. Mediahuis Nederland, waar titels als De Telegraaf en NRC onder vallen, heeft volgens topman Rien van Beemen niet dergelijke overeenkomst gesloten.

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia