Afbeelding
Foto: fgnopporn/123RF

Digitale activiteiten nieuwsmedia dragen sterk bij aan positieve resultaten 2021

Algemeen

Nieuwsbedrijven hebben een succesvol jaar achter de rug. Er werd in 2021 meer geïnvesteerd in de redacties en in innovatie.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2021 van NDP Nieuwsmedia.

Het aantal fte’s dat betrokken is bij de productie van nieuwscontent groeide met bijna 4 procent naar 2.854 fte. Dagbladuitgevers zagen het aantal betalende lezers opnieuw groeien. Vooral de digitale kranten en de premium abonnementen zorgen voor groei. Ook de advertentiemarkt veerde krachtig op.

Investering in de redactie
De aangesloten private nieuwsbedrijven hebben in 2021 samen € 349 miljoen in hun redacties geïnvesteerd. Dat is ruim 2 procent meer dan in 2020. Bijna driekwart van redactiekosten wordt besteed aan personeel.

Innovatie
De lidbedrijven investeerden vorig jaar opnieuw fors in de innovatie. Distributievormen als apps, online video, podcasts en de inzet van AI en data-analyse krijgen veel aandacht. In 2021 werd bijna € 10 miljoen meer in innovatie geïnvesteerd dan het jaar ervoor. Dat is een stijging van 31 procent. De bedrijven gaven gezamenlijk € 39 miljoen uit aan nieuwe technologieën.

Klik hier om meer te lezen op NDP Nieuwsmedia