Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

NVJ stuurt uitgeverijsector voorstel: compenseer medewerkers met 750 euro

Algemeen

De NVJ heeft vandaag de uitgeverijbedrijven een voorstel gestuurd om hun medewerkers te compenseren voor de torenhoge inflatie en energiekosten. Het gaat om een eenmalig brutobedrag van 750 euro in november bij een fulltime dienstverband. Ook heeft de NVJ voorgesteld om de freelance tarieven voor (foto)journalisten tijdelijk te verhogen. 

Vorige week sloot de NVJ al een akkoord met de Publieke Omroep. Alle medewerkers van de landelijke en regionale omroepen ontvangen in november een compensatie van 750 euro bruto. Eerder ondersteunden RTL Nederland en Talpa Network hun medewerkers met een brutobedrag van 1.000 euro. De NVJ heeft DPG Media, Mediahuis-ondernemingen in Nederland, FD Mediagroep, Roularta Media Nederland en het ANP gevraagd om ook voor hun medewerkers een collectieve compensatieregeling te treffen en gaat hierover in overleg met de Mediafederatie.

Cao-loonsverhoging ontoereikend voor koopkrachtverlies
In de cao Uitgeverijbedrijf is weliswaar een loonsverhoging van 2,9 procent in 2022 en 2,6 procent in 2023 overeengekomen, maar dat is ontoereikend om het ongekende koopkrachtverlies te compenseren. Consumentengoederen en -diensten zijn momenteel maar liefst 14,5 procent duurder dan in dezelfde periode vorig jaar.

(bron: NVJ)