Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Deze journalisten kozen voor de regio: ‘Je mag hier zo snel de ladder beklimmen als je zelf wilt’

Algemeen

Het stikt van de vacatures in de journalistiek. Vooral lokale en regionale media hebben vaak moeite om die werkplekken bezet te krijgen: het lijkt erop dat jonge journalisten liever gaan werken bij een landelijk medium. Maar niet allemaal. Deze drie journalisten kozen juist bewust voor de regio.  

Ton van der Laan (29) is parlementair journalist en commentator bij de Leeuwarder Courant.  

‘Soms gaan journalisten van landelijke kranten naar Friesland voor wat ik weleens ‘zeemeeuwjournalistiek’ noem. Ze komen als er iets aan de hand is, schrijven in harde bewoordingen op wat ze zien en vervolgens stappen ze weer in de auto. Met andere woorden: ze schreeuwen even, schijten alles onder en vliegen weg.  

Dat is bij de Leeuwarder Courant heel anders. Mijn collega’s en ik wonen tussen de mensen waar we over schrijven, wij komen ze de volgende dag weer tegen en horen het meteen van ze als we een fout hebben gemaakt. Of dat je als journalist kwetsbaar maakt? Dat zou kunnen, je moet wel het vermogen hebben om nuchter te blijven kijken naar wat er om je heen gebeurt. Uit te zoomen. Dat kost me geen moeite. 

Klik hier voor het volledige artikel op SVDJ