Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

FNV: Helft medewerkers media & cultuursector gepest of geïntimideerd, zeven keer vaker dan landelijk gemiddelde

Algemeen

De helft van de medewerkers in de sector media & cultuur kreeg het afgelopen jaar te maken met pesten of intimidatie op de werkvloer. Dit blijkt uit een enquête onder honderden medewerkers die vakbond FNV vandaag, exact een jaar na de onthulling over ongewenst gedrag bij het programma ‘The Voice’, presenteert. In de helft van de gevallen blijkt niets te worden gedaan met een melding van grensoverschrijdend gedrag.

De onthullingen over grensoverschrijdend gedrag in de sector media & cultuur van het afgelopen jaar waren voor vakbond FNV aanleiding om de sector breder te bevragen. Onder meer over het ervaren werkklimaat, persoonlijke ervaringen in de afgelopen twaalf maanden en hoe daar binnen de organisatie mee om wordt gegaan. Hieruit blijkt dat bijna tweederde (64%) heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag en dat 44 procent een negatief werkklimaat ervaart.

Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan gepest te zijn en bijna vier op de tien ervoer intimidatie (scheldpartijen of bedreigingen). Dat is zeven keer vaker dan het landelijk gemiddelde, meldt FNV. In de helft van de gevallen (51%) is een leidinggevende de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag. Bij intimidatie is dat 66 procent. Een kwart van de ondervraagde vrouwen had te maken met seksuele intimidatie of seksueel geweld.

Klik hier voor het volledige bericht op Villamedia