Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Voorlopig geen einde aan persalarmeringen politie en brandweer

Algemeen

Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

Er volgt ook geen persalarmering als de melding binnenkomt bij de ambulancemedewerker in de meldkamer en er daarna toch nog andere hulpdiensten bij worden betrokken. Wel volgt een alarmering als de melding bij de politie wordt gedaan en daarna ook een ambulance wordt ingezet. Bellers naar de 112-meldkamer krijgen altijd eerst een keuze voorgelegd voor welke dienst ze hulp vragen.

Media hebben zich verzet tegen de voorgenomen stopzetting van de persalarmeringen. ‘Het stopzetten raakt een grote groep journalisten en persfotografen’, erkent ook Yesilgöz. Daarom onderzoekt ze een alternatief: een gesloten systeem dat geaccrediteerde journalisten op de hoogte brengt van meldingen vanuit de politie, brandweer en veiligheidsregio’s. Ze is hierover ook in overleg met vertegenwoordigers van hulpdiensten en de media, waaronder het ANP.

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia