Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Dit zijn de beste prompts voor journalisten en redacteuren

Algemeen

Op de redactie zijn er veel werkzaamheden waarbij artificiële intelligentie (AI) kan helpen om jouw werk als journalist of redacteur makkelijker te maken. 

Wie het meeste uit ChatGPT, DALLE-2 of Midjourney wil halen, moet wel weten hoe je met de AI’s om moet gaan. Daar komt de term prompts bij kijken. Prompts zijn instructies om AI aan het werk te zetten. En hoe beter de prompts, hoe beter de resultaten. In dit artikel gaan we kijken naar de prompts die je nodig hebt voor het werken met AI.

Tekst Genereren

Dat ChatGPT verhalen kan schrijven, dat weten we. Maar wie de AI van OpenAi wil inzetten als ‘gratis redacteur’ doet er goed aan om voorzichtig te zijn. Gegenereerde teksten zijn niet altijd volledig, kunnen fouten bevatten. Vooral de gratis versie van ChatGPT is gebaseerd op verouderde informatie. Bovendien zijn teksten taalkundig niet altijd even best. Dat heeft heel erg te maken met het feit dat de Large Language Models van OpenAi op veel Amerikaanse content is getraind en teksten genereert en vertaalt naar het Nederlands, die dus vol Anglicismen staan. 

Bovendien kun je als gebruiker van ChatGPT nooit zeker zijn of de uitgeserveerde teksten niet inbreuk doen op iemands intellectueel eigendom of het auteursrecht. Als je tekst genereert, doe het dan om de basis van een artikel op te zetten, die vervolgens zelf bewerkt. Gebruik het dus als schets, niet als eindproduct.

(klik voor het volledige artikel op Bladendokter)