Afbeelding

Journalisten en politici beïnvloeden elkaar op Twitter

Algemeen

Naar journalistiek wordt over de hele wereld veel interessant onderzoek gedaan. In deze rubriek geven we iedere twee weken een overzicht van drie van de meest relevante nieuwe publicaties. Deze keer: hoe journalisten politieke tweets gebruiken, wat we wel en niet weten over de impact van publieke omroepen, en hoe referentieprijzen invloed hebben op de bereidheid om te betalen voor online nieuws.

Zowel politici als journalisten maken veel gebruik van Twitter, en zijn met elkaar verbonden via het microblogplatform. In dit onderzoek bekijken Julia Metag en Adrian Rauchfleisch hoe journalisten gebruik maken van politieke tweets.

Als journalisten tweets van politici gebruiken voor hun berichtgeving, beïnvloeden politici het zogenoemde agenda-building proces. In dit proces benadrukken, selecteren of verwijzen media naar gerelateerde gebeurtenissen, onderwerpen of bronnen om verslag te doen van andere onderwerpen. Bijvoorbeeld een journalist die bij de verslaggeving over de zorg een tweet van een politicus gebruikt waarin deze zijn mening geeft over de zorg in Nederland.

Aan de hand van het concept van agenda-building bekeken Metag en Rauchfleisch welke eigenschappen van een politieke tweet het waarschijnlijker maken dat een journalist deze tweet oppikt voor zijn berichtgeving. Ook onderzochten zij in welke mate het Twitter-netwerk van de journalist hierin een rol speelt. Hun onderzoek baseert zich op een unieke combinatie van een online survey onder Zwitserse journalisten en een analyse van de Twitterdata van deze journalisten.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat tweets van politici het meest worden opgepikt door journalisten als de tweets 'quotebaar' zijn, wat hun betekenis als informatiebron bevordert. Opvallend is dat journalisten die veel politici als volgers hebben, veronderstellen dat ze politici kunnen beïnvloeden die ze niet persoonlijk kennen.

Volgens de onderzoekers is er dus sprake van een wederzijdse invloed tussen journalisten en politici op Twitter. Hoewel Metag en Rauchfleisch dit laatste niet met zekerheid kunnen bevestigen, onderstreept dit voor hen het feit dat Twitteronderzoek een nuttige methode is om wederzijdse invloeden te ontdekken.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/wat-zegt-de-wetenschap-journalisten-en-politici-beinvloeden-elkaar-op-twitter/