Afbeelding

De Bunschoter: Waar de kleinste kranten groot in zijn

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

Is er toekomst voor de lokale krant? De Persgroep, uitgever van de Volkskrant, saneert haar 143 huis-aan-huisbladen: driekwart van de vaste redacteuren wordt ontslagen of overgeplaatst naar bijvoorbeeld nieuwssite indebuurt.nl.

Trump is al bijna vertrouwder dan de boze buurman. Veel huis-aan-huisbladen staan dan ook vol saaie gemeentemededelingen en advertenties. Maar ik dacht aan de onafhankelijke kranten die floreren, zoals De Bunschoter, om maar één voorbeeld van tientallen te noemen.

Zoals veel kleine krantenuitgevers is De Bunschoter een familiebedrijf, in 1928 opgericht door de onderwijzer Frank Hartog, in het dorp bekend als Frik. Frik werd opgevolgd door zijn zoon Bort, die er een drukkerij bij begon, nu de basis van het bedrijf. Borts zonen David en Ivan namen de zaak twaalf jaar geleden over. Abraham Muijs (55) heeft nog op ze gepast toen ze klein waren. Abraham werkt ook al 29 jaar bij De Bunschoter, want Bort is getrouwd met zijn zus, 'vandaar'. Negen jaar geleden werd Abraham hoofdredacteur.

De Bunschoter wordt verspreid in Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk en Zevenhuizen. Eén hoofdredacteur, wat freelance sportverslaggevers en columnisten en drie vaste redacteuren: Peter Frans Heinen, Jan Muijs ('Voor zover ik weet geen familie', zegt Abraham) en Bart Bos.

Lees verder bij De Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/opinie/waar-de-kleinste-kranten-groot-in-zijn