Afbeelding

Innovatiesubsidie voor zeventien pilots en prototypes

Algemeen

De nieuwe Regeling Journalistieke Innovatie heeft de eerste vruchten afgeworpen. Het enthousiasme bij de aanvragers bleek groot. Maar liefst 144 aanvragen, een record, werden ingediend. Een selectie van zeventien projecten krijgt daadwerkelijk susbsidie en start nog deze week met het coachings- en begeleidingstraject.

Alle aanvragen zijn grondig getoetst door een achtkoppige expertcommissie. Op 15 maart 2017 heeft het bestuur van het Stimuleringsfonds besloten om subsidie toe te kennen aan de zeventien projecten die het best scoorden op het journalistieke karakter, innovatie en haalbaarheid. Hiertoe is een bedrag van in totaal €546.348,- beschikbaar gesteld. De projecten variëren van slimme oplossingen voor betaalmuren en chatbots voor crowdsourcing, tot samenwerkingen tussen journalisten en designers, en een bronnensysteem op basis van blockchain.

NAEVO.nl /// powered by ESB en FD – € 35.000,00
FD en economisch vakblad ESB richten samen een digitaal platform op voor regionaal economisch nieuws: NAEVO.nl. Het platform biedt nieuws, achtergronden en data over de regionale economie. NAEVO ontsluit en duidt regionaal-economische data over arbeidsmarkt, financiering, export, infrastructuur, kennis en meer op een visueel aantrekkelijke manier. Het koppelt deze data aan nieuws en achtergronden en creëert zo informatie die bestuurlijk en maatschappelijk relevant is. Het bediscussieert de beleidsimplicaties met betrokkenen en experts.

Politiek Live: Feit of Fictie? – € 35.000,00
Beeld & Geluid bouwt een platform waarop 'feeds' van nieuwsmedia worden gekoppeld aan de collectie van Beeld en Geluid. Gebruikers selecteren een nieuwsbron en door de inzet van innovatieve multimedia hyperlinking technologie worden relevante fragmenten uit het multimedia archief getoond. Zo wordt berichtgeving over politici en politieke thema's in een bredere context geplaatst. Om er zeker van te zijn dat het prototype aansluit op gebruikersverwachtingen, wordt gebruik gemaakt van een iteratief evaluatieproces in een zogenaamd 'Living Lab' van museum Beeld en Geluid.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/innovatiesubsidie-zeventien-pilots-en-prototypes/