NNP-verenigingsnieuws

Texelse Courant bestaat 130 jaar

De allereerste editie verscheen op 15 september 1887 en 130 jaar later valt de Texelse Courant nog steeds twee keer in de week bij abonnees in de bus. Generaties lang wordt de krant nog altijd gespeld.

De krant heeft sinds de oprichting altijd een belangrijke rol in de Texelse samenleving gespeeld. Zoals bij de oprichting van de Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), de veerdienst die eigendom is van Texelaars en sinds 1907 de verbinding met "de overkant" onderhoudt.

Erepenning
Altijd bovenop het nieuws en met aandacht voor de achtergronden. De krant won diverse landelijke prijzen op gebied van verhalen, sales en fotografie. Oud-redacteuren Van der Vlis en Harry de Graaf werden tot ereburger benoemd. Bij het 125-jarig bestaan werd de krant door de gemeente Texel onderscheiden met de erepenning.

De inhoud veranderde, de grootte van de krant, de lay out, van zwartwit naar kleur, etc. De laatste jaren ook te vinden op internet (site, Facebook en Twitter), maar nog altijd verschijnt de krant twee keer per week op papier.

Druk
De krant is het grootste deel van zijn bestaan op Texel gedrukt. In de beginjaren gebeurde dat in het centrum van Den Burg, op een pers die handmatig draaiende werd gehouden. In het najaar van 1978 verhuisde het drukken van de krant naar de overkant. Vanaf maart 2009 werd de krant weer op Texel gedrukt en sinds een paar jaar gebeurt dat bij MarcelisDékavé in Alkmaar waarmee uitgever Langeveld & de Rooy samenwerkt.

Veel veranderingen, maar na 130 jaar nog altijd dezelfde Texelse Courant waar lezers twee keer per week naar uitkijken.

Meer berichten