‘Freelance journalisten werken bijna helft van werkweek voor niets’

Freelance journalisten werken bijna een voltijds werkweek (37 uur), maar krijgen maar voor 22 uur per week daadwerkelijk betaald. Dat is een van de conclusies uit de derde Monitor Freelancers en Media (MFM) 2017 die vandaag is gepresenteerd in Nieuwspoort.

In totaal werkten 875 freelancers mee aan de MFM 2017. Het gaat om freelance (foto)journalisten, schrijvers, fotografen, illustratoren en ontwerpers die uitgenodigd zijn door de NVJ, NVF, DuPho, BNO, Kunstenbond DAMD Lira en/of Pictoright. Van hen is 93 procent freelancer, 7 procent bestaat uit deeltijd-freelancers. De respondenten zijn gemiddeld 50 jaar oud. 12 procent is onder de 35 jaar en 39 procent is 55-plus. Ongeveer de helft is tussen de 35 en 54 jaar oud. 6 op de 10 is man.

Net als vorig jaar is een deel van de journalisten afhankelijk van de partner. Stond de teller vorig jaar op vier op de tien mensen die afhankelijk waren van inkomsten van de partner, nu geeft 42 procent van de respondenten aan 'in (zeer) grote) mate' aangewezen te zijn op het inkomen van de partner.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/freelance-journalisten-werken-bijna-helft-van-werkweek-voor-niets

Meer berichten