Afbeelding

VVOJ zet lokale & regionale journalistiek in de schijnwerpers

Algemeen

Zaterdag 21 april organiseert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten | VVOJ de alweer 8ste VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek: #LROJ18. Opnieuw met een boeiend aanbod van trainingen en workshops door ervaren collega's. En zoals altijd tegen zeer betaalbare tarieven.

Doorgaan waar anderen ophouden is het thema van #LROJ18. Want in een wereld van spin, nepnieuws en snelle meningen is diepgravende, kritische en onafhankelijke journalistiek een noodzakelijk tegengif.

De VVOJ-werkgroep Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek heeft in de voorbije jaren een reputatie opgebouwd met inspirerende trainingsdagen waar collega's uit heel Nederland en Vlaanderen niet alleen praktische inzichten, technieken en vaardigheden opdoen, maar waar zij ook nieuwe contacten leggen en zo hun netwerk uitbreiden.

PROGRAMMA
De opening van #LROJ18 wordt verzorgd door schrijver en journalist Joris van Casteren, vermaard researcher en meesterverteller. Van Casteren maakte naam met bijzondere reconstructies zoals Het been in de IJssel.
Verder op het programma onder anderen:

? Eric Smit van Follow the Money. Met zijn collega Kim van Keken werd hij onlangs uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2017, na hun serie onthullingen over de handel en wandel van de, inmiddels afgetreden, VVD-voorzitter Henry Keizer. Deze indrukwekkende journalistiek leverde hen ook een nominatie op voor de VVOJ onderzoeksprijs De Loep 2017.
? Alexander Pleijter, als universitair docent online journalistiek aan de Universiteit Leiden nauw betrokken bij het project Nieuwscheckers. Hij gaat in op factchecking en nepnieuws.
? Ingrid de Groot van het AD. Zij won vorig jaar samen met haar collega Peter Groenendijk de Tegel Onderzoeksjournalistiek met hun onderzoek naar giflozingen door de chemische fabriek DuPont.
? WOB-specialist Roger Vleugels. De Wet openbaarheid bestuur blijft een belangrijk middel voor journalisten. Vleugels weet hoe je de vele blokkades die de overheid opwerpt, kunt omzeilen.
? Marco Knippen Hij doet onderzoek in de sportwereld. Met concrete en boeiende voorbeelden uit zijn eigen werk maakt hij ons wegwijs in deze nog jonge tak van onderzoeksjournalistiek.
? Tom Kunzler, specialist in open databronnen, laat zien welke goudmijn aan informatie deze vrij toegankelijke bronnen juist voor lokale en regionale journalisten bieden.

INFORMATIE EN INSCHRIJVEN
#LROJ18, mede mogelijk gemaakt door de Hogeschool Utrecht, is toegankelijk voor journalisten die (freelance) werken voor lokale en regionale media. VVOJ-leden betalen €30, niet-leden €35. Alle informatie en het inschrijfformulier staan op: www.vvoj.org/lroj18.