De AVG en fotografie: onduidelijkheid troef

Later deze maand treedt de Europese data- en privacyrichtlijn General Data Protection Regulation (GDPR) in werking, een nieuwe set strenge regels (met potentieel forse boetes voor overtreders) die in Nederland binnen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt gerealiseerd. Fotografen moeten rekening houden met mogelijk lastige effecten van de wet.

Dat 'mogelijk' tekent de situatie rond de nieuwe wet: de AVG geeft (al dan niet bewust) geportretteerden meer rechten, maar of die daar ook allemaal gebruik van zullen maken is nog maar de vraag. Het brengt bijvoorbeeld straatfotografen in een lastig parket. De wet stelt 'herkenbaar in beeld zijn' gelijk aan 'persoonlijke data'.

De AVG verplicht de fotograaf om die toestemming af te dekken, maar ga daar bij een volle straatscène maar aanstaan. Moet een straatfotograaf dat risico voor zijn en iedereen opsporen die op een foto staat? Dat lijkt ondoenlijk. De Maltese privacytoezichthouder IDPC deed de weinig behulpzame suggestie om de gezichten van mensen waarvan realistisch bekeken geen toestemming kan worden verkregen maar te blurren - straatfotografie als Google Streetview.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/de-avg-en-fotografie-onduidelijkheid-troef

Meer berichten