Foto: Stockfoto 123RF

Video is populair, maar hoe meet je of het werkt?

Het aantal views is niet meer allesbepalend: om te weten hoe goed een video het doet, kijken media als NRC, TMG en NOSop3 nu vooral hoe lang mensen een video bekijken en hoeveel mensen tot het eind blijven hangen. 'Je wilt dat ze bekeken worden.' Maar niet ten koste van alles.

Nederlandse media investeerden flink in video, sommige Amerikaanse media gooiden zelfs een groot deel van hun schrijvend personeel eruit ten faveure van videomakers. Omdat uitgevers denken dat daar nog wél advertentiegeld valt te halen, want video 'doet het goed' in het online en mobiele tijdperk. Maar hoe meet je eigenlijk of video werkt? In clicks, Facebookreacties, kijktijd?

Views
Views, views, views. Dat was lange tijd dé maatstaf voor online video. Ook NRC had een helder doel dat gehaald moest worden, toen het medium vorig jaar een videoteam opzette, vertelt adjunct-hoofdredacteur Stijn Bronzwaer: 'We hadden 100.000 views per week nodig, omdat je vanaf dat aantal adverteerders kunt trekken.'

Daarvoor moet je vooral véél produceren. 'Dus dan krijg je nieuwsvideo's op basis van materiaal van persbureaus, bijvoorbeeld van een bosbrand' zegt Bronzwaer. 'Maar dat past helemaal niet bij NRC. Abonnees verwachten dat soort video's niet bij ons en adverteerders ook niet. Dus van views zijn we helemaal afgestapt.' Overigens staan de video's bij NRC achter een betaalmuur.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/video-populair-werkt-het/

Meer berichten