Afbeelding

Nieuwsmedia profiteren van toename online devices

Algemeen

De nieuwsmedia hebben baat bij het toegenomen gebruik van online devices. Dat blijkt uit Trends in Digitale Media van GfK.

Dankzij de opmars in 2018 van de smartphone, is het online bereik van nieuwsmedia op dit device met 12 procent toegenomen. De Nederlanders raadplegen het online nieuws steeds vaker en langduriger.

Mobiele devices
Het aantal apparaten dat de Nederlander tot zijn beschikking heeft om online te gaan, is opgelopen tot gemiddeld 4,2. Het bezit van smartphones is in 2018 met drie procent gestegen naar 91 procent. De penetratie van tablets is met 70 procent stabiel.

De massale omarming van mobiele devices pakt goed uit voor nieuwsmedia. Onder de meest gebruikte apps zijn diverse nieuwsapps te vinden. Ongeveer de helft van de meest populaire apps is ontwikkeld door Nederlandse nieuwsuitgevers. Nieuwsmerken delen de populariteit met apps voor muziek- en online videodiensten.

Bereik per online platform
Momenteel gebruikt 47 procent van de Nederlanders de smartphone om op de hoogte te blijven van het nieuws, twaalf procent meer dan een jaar eerder. Het gebruik van tablets voor nieuws is in 2018 met negen procent gestegen. De rol van de vaste computer is nog niet uitgespeeld. Ruim de helft van de Nederlanders gebruikt (ook) dit device voor nieuwsconsumptie. Het bereik op de laptop/pc heeft de laatste jaren stand gehouden.

De online kanalen zijn voor nieuwsmedia samen goed voor een bereik van 70% van de dertienplussers.

Lees verder op NDP Nieuwsmedia: www.ndpnieuwsmedia.nl/2019/01/29/nieuwsmedia-profiteren-van-toename-online-devices/