‘Nepnieuws groot probleem, dat journalisten moeten fiksen’

Nepnieuws is een groot maatschappelijk probleem en het is aan journalisten om er iets tegen te doen. Dat is een belangrijke conclusie na onderzoek door het Pew Research Center onder ruim 6100 Amerikanen.

Van alle uitdagingen waarmee de Verenigde Staten zich geconfronteerd zien (terreur, illegale immigratie, racisme e.d.) vindt de helft van de ondervraagden nepnieuws een "erg groot probleem". Ruim de helft (54 procent) wijt afgenomen onderling vertrouwen aan nepnieuws en een nog grotere groep (68 procent) zegt dat nepnieuws het vertrouwen in de overheid ondergraaft.

Democraten en Republikeinse aanhangers hebben weinig vertrouwen in hun wederzijdse nieuwsbronnen. Republikeinen zien meer nepnieuws en vinden bovendien dat journalisten het meest aan nepnieuwsproductie doen.

Overigen geeft een minderheid van 36 procent journalisten de schuld van het ontstaan van nepnieuws, maar een ruime meerderheid (53 procent) kijkt wel naar onze beroepgroep voor de bestrijding ervan. Achter nepnieuws worden door respondenten twee voornaamste redenen vermoed: simpelweg geld verdienen of een politieke agenda pushen.

Lees verder op Villamediawww.villamedia.nl/artikel/nepnieuws-groot-probleem-dat-journalisten-moeten-fiksen

Meer berichten