Foto: Stockfoto 123RF

Online samenwerken, maar dan veilig: een digitale werkomgeving voor onderzoeksjournalisten

Voor journalisten die werken met gevoelige informatie is niet elke online werkomgeving veilig genoeg. Daarom ontwikkelde Bureau Lokale Zaken met subsidie van Google een extra goed beveiligd initiatief. Onderzoeksplatform Apache is de eerste redactie die er gebruik van maakt. 'We zochten al een manier om op afstand met lokale journalisten te kunnen communiceren.'

Voor journalisten die niet op een redactie werken, is Google Drive een uitkomst. Ze kunnen er online bestanden uitwisselen en er samen aan werken. Maar als je onderzoeksjournalist bent en werkt met gevoelige informatie, zitten hier haken en ogen aan. Want hoe veilig is die dienst van de Amerikaanse tech-reus nou eigenlijk? Als inloggegevens kwijtraken, ligt alles op straat. Ook kunnen privacyregels zomaar veranderen.

Om niet afhankelijk te zijn van Google of een ander commercieel techbedrijf, ontwikkelde Bureau voor Lokale Zaken een beveiligde online werkomgeving, met behulp van subsidie van het Digital News Initiative Fund van, inderdaad, Google. Redacties of collectieven kunnen deze tegen betaling gebruiken. Bureau voor Lokale Zaken is onderdeel van de Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek, die lokale onderzoeksprojecten bevordert en faciliteert.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/beveiligde-werkomgeving-onderzoeksjournalisten/

Meer berichten