Foto: Stockfoto 123RF

Hoe overleven online nieuwsmedia als lezers weigeren te betalen?

Ondanks de vele initiatieven van nieuwsmedia om lezers te laten betalen voor online nieuws, bleef de betalingsbereidheid in het afgelopen jaar laag. In Nederland is het percentage lezers dat betaald heeft voor online nieuws zelfs licht gedaald, van 13 naar 11 procent. Ook in België betaalde slechts 11 procent van de lezers voor nieuws. Wat kunnen de nieuwsmedia nog doen om in de toekomst online te overleven?

Het Digital News Report van het Reuters Insitute for the Study of Journalism biedt inzicht in het wereldwijde nieuwsgebruik, het vertrouwen in nieuws en de inkomsten van de nieuwsmedia. De cijfers van het rapport lijken weinig hoopgevend. De lage betalingsbereidheid in Nederland en België ligt in lijn met de rest van de wereld. Enkel in sommige Scandinavische landen zoals Noorwegen (34 procent) en in de Verenigde Staten (16 procent) wordt er iets vaker voor online nieuws betaald.

Toch denk ik niet dat nieuwsmedia de betaalmuren zomaar moeten opgeven. Allereerst omdat het onwaarschijnlijk is dat alle nieuwsorganisaties volledig op advertenties kunnen draaien. Daarnaast hebben consumenten nu eenmaal een hele lange tijd al het nieuws gratis kunnen lezen. Het zal dus misschien nog wat meer tijd kosten om lezers 'op te voeden' om te betalen voor online nieuws.

Lees verder op FrankWatchingwww.frankwatching.com/archive/2019/06/18/online-nieuwsmedia-overleven/

Meer berichten