Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Hoe promoot je het lezen van nieuws uit verschillende bronnen?

Algemeen

Hoe kun je ervoor zorgen dat burgers nieuws uit meer verschillende bronnen halen? Over die vraag buigen vier onderzoekersgroepen zich aan de Universiteit Gent. 

Ze ontwikkelen daarvoor op dit moment een algoritme dat nieuws uit verschillende bronnen aan de nieuwsconsument aanbiedt. Door het algoritme zouden burgers zich dus breder kunnen informeren, maar of ze dat ook willen, dat is een andere vraag.

Sinds eind 2018 bestuderen onderzoekers van de Universiteit Gent de werking van algoritmes in het kader van nieuwsdiversiteit en nieuwspersonalisatie. ‘Het onderzoeksproject #NewsDNA is ontstaan uit de verschillende bezorgdheden die organisaties de afgelopen jaren hebben geuit tegenover nieuwspersonalisatie en de informatiebubbels die hieruit mogelijk kunnen ontstaan,’ zegt Glen Joris van de onderzoeksgroep Imec-mict van de Universiteit Gent. ‘In dit project willen we onderzoeken hoe nieuwsalgoritmes werken, hoe ze ons leesgedrag kunnen beïnvloeden en hoe we ze kunnen inzetten om ons meer diversiteit in onderwerpen of invalshoeken te laten voorschotelen.’

Klik hier om verder te lezen op SVDJ

!