• Zelfportret van John Wijntjes.
• Zelfportret van John Wijntjes. Foto: John Wijntjes

John Wijntjes: ‘Ik zie mezelf altijd maar als een klein fotograafje, figuurlijk gezien dan’

Algemeen

Voor de derde keer won John Wijntjes dit jaar de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie van de NNP. Sinds 1996 is hij actief als fotograaf in de Krimpenerwaard. ‘Vroeger kon je met regionale persfotografie een prima boterham verdienen. Nu niet meer. Ik heb me de pleuris gewerkt om de Fotovakschool te kunnen betalen, maar nu noemt iedereen zich fotograaf.’ Een gesprek in tien steekwoorden. 

‘Mijn vader was baggeraar en op mijn 18de ging ik zelf ook de bagger in. We zaten in Saudi-Arabië, maar na een paar jaar stopte het werk daar. Opeens zat ik thuis. In die periode werd ik ook voor het eerst vader, dus besloten we dat ik huisman zou worden.

Dat thuis zijn beviel helemaal niet. Ik wilde eruit, op pad. Fotograferen heb ik altijd graag gedaan. Als kind ging ik in de weekenden al motoren fotograferen met mijn Agfa Clack.

Het liefst wilde ik een fotografie-opleiding doen, maar die was duur. Dus ben ik in de avonden kantoren gaan schoonmaken, om te sparen. Ontzettend ondankbaar en zwaar werk, maar na een paar jaar had ik genoeg gespaard voor de fotovakschool in Apeldoorn. Dat is het begin van alles geweest.’

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia

!