Afbeelding
Foto: Rick den Besten

Prijs voor Nieuwsbladfotografie voor derde keer op rij naar John Wijntjes (Kontakt Mediapartners)

Algemeen NNP-verenigingsnieuws

Voor de Prijs voor Nieuwsbladfotografie 2022 werden veel corona gerelateerde foto’s ingestuurd. ‘De pandemie is geluwd, maar avondklok en lockdown blijven achter als geschiedenis in een reeks treffende nieuwsbladfoto’s’, vindt de jury. Die bestond dit jaar uit Joost Berends, Merijn Stillebroer en Jeroen Wielaert. Toch won een fotograaf met een niet-coronafoto: John Wijntjes. 

‘John Wijntjes had ook tijd voor andere problematiek’, oordeelt de jury. ‘Hij kwam oog en oog met die man, zittend op een ouderwets bed in een mouwloos shirt, tatoeages op zijn armen en een verwilderde blik op zijn tanige gezicht met twee grote oren, een bezorgde vrouw achter hem op de sprei. Het is bijna een modern schilderij. Het gaat erover hoe het is om gedoemd te zijn op straat te leven.’

Uit het juryrapport:

‘De verlaten haven van avondlijk Middelharnis, de kerk van Heiloo, eenzaam beneden in het donker. Een kat als solistische heerser in een lege dorpsstraat op Texel.

Het aanbod op dit thema was onvermijdelijk groot en van behoorlijke kwaliteit. De pandemie overheerste toch niet alles. Er werden ook andere kwesties gefotografeerd en afgedrukt in de nieuwsbladpers. Dat maakte het kiezen voor de fotografiejury extra interessant.

• In de Krimpenerwaard was Jamie de corona maatregelen beu. Ze wilde gewoon weer in de klas zitten met de andere kids. Ze ondernam actie, haalde er zelfs het televisiejournaal mee. In grote kalkletters schilderde ze een tekst op het raam: IK WIL NAAR SCHOOL. Ze ging ernaast staan met twee opgestoken duimen en een ferme, gretige gelaatsuitdrukking. Het werd voor Het Kontakt-Krimpenerwaard-West vastgelegd door John Wijntjes. Goed voor een nominatie.

• De druk op de zorg bleef nijpend, met grote personeelstekorten. Reden voor S&L Zorg Roosendaal om mee te doen aan de rubriek ‘Op de werkvloer’ van de Roosendaalse Bode. Remko Vermunt fotografeerde in het zorgcentrum een breed lachende meid achter een toestel, met rechts van haar een zorgdame, nog met mondkapje op, pretogen daarboven. Het is een passende illustratie bij haar uitspraak: ‘Die lach op het gezicht, daar doe je het voor.’ Ook een mooie nominatie.

Dan de sport. Er was een goede keuze uit uiteenlopende wedstrijdmomenten in verschillende takken van sport. De mooiste komt toch van een voetbalveld. Heel kunstzinnig, het lijkt wel op een laag bij de gronds ballet, hoe twee voetballers met elkaar in een sliding verwikkeld zijn, de speler op de grasmat met zijn rechterbeen geheven tussen de benen van de tegenstander boven hem nog in de lucht.

De gelaatsuitdrukkingen spreken mee.

Mooi beeld uit dé befaamde derby van de Krabbenkreek, NOAD’67 tegen WHS. Het is de winnende sportfoto van Iman Fase, in de Thoolse Bode.