Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Tijdelijke voortzetting persalarmering nemen zorgen NVJ en Genootschap Hoofdredacteuren nog niet weg

Algemeen

De NVJ en Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren gaan het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) vragen te bemiddelen bij het persalarm probleem. Het besluit van de minister dat media vanaf 1 april geen berichten meer krijgen als er een ambulance wordt ingezet, is in strijd met de vrijheid van nieuwsgaring en toegang tot informatie, vindt de vakvereniging. Journalisten ontvangen voorlopig nog wel meldingen als de politie en brandweer uitrukken.

‘We hebben de eis gesteld dat ook na 1 april de afgesproken meldingen altijd automatisch worden doorgegeven door de politie, ongeacht of deze eerst via een ambulancemelding zijn binnengekomen. Dit is naar onze inschatting goed mogelijk. Daarvoor zou voldoende zijn dat de meldkamers en politie daarover door de korpsleiding helder geïnstrueerd en technisch gefaciliteerd worden’, schrijven de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren in een persverklaring.

Bemiddelingsverzoek
De eis van de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren is door het ministerie niet ingewilligd. Met het bemiddelingsverzoek hopen zij tot een werkbare oplossing te komen, die recht doet aan het door alle partijen onderschreven belang van goede informatievoorziening naar de media en het brede publiek. Het adviescollege heeft een bemiddelingstaak voor journalisten en wetenschappers en ziet er op toe dat de overheid de burger op actieve wijze van informatie voorziet.

Klik hier voor het volledige artikel op Villamedia