Stimuleringsfonds stopt met innovatieregeling en start SVDJ Accelerator

Wie subsidie aanvraagt, doet dat vanuit zekerheid, maar innovatie begint juist bij onzekerheid. Daarom verdwijnt de Innovatieregeling. Voortaan dien je met een innovatief plan geen aanvraag meer in voor subsidie, maar voor een begeleidingsplek in de SVDJ Accelerator.

Vorig jaar waren er al grote veranderingen gaande binnen onze innovatieregeling. We zouden minder geld per idee besteden en meer op begeleiding inzetten. Projecten ontvingen tot 2017 gemiddeld 50.000 euro met uitschieters tot €100.000, waarbij ze gemiddeld 16 maanden nodig hadden om hun subsidietraject af te ronden.

Elf startups, 38 matches
Grofweg de helft van de projecten werd hierna duurzaam voortgezet. In 2017 ontvingen projecten gemiddeld 30.000 euro, maar nooit meer dan 35.000. En alle projecten duurden een half jaar, met intensieve begeleiding. Het resultaat? 90 procent van de projecten is voortgezet, binnen een groter bedrijf of met financiering vanuit de markt. De elf startups sloten in totaal 38 matches. Waanzinnig. De aanname is bewezen: subsidie is zilver, begeleiding is goud.

Toch is het geenszins tijd om op de lauweren te rusten. Natuurlijk kunnen we aan de knoppen van het huidige systeem draaien. Natuurlijk kunnen we nog marginale winsten boeken binnen het huidige proces. Maar er ligt nog een veel grotere kans op verbetering. Die verbetering zit 'm niet in de knoppen, maar in een geheel nieuw systeem.

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/stimuleringsfonds-stopt-innovatieregeling-en-start-svdj-accelerator/

Meer berichten