Afbeelding
Foto: Enter Media

Pieter Broertjes: 'Lokale media houden mij scherp'

Algemeen

HILVERSUM - Het zij nog maar eens gezegd: lokale journalistiek is van groot belang. Maar het verdienmodel is kwetsbaar en het aantal mensen dat verstoken blijft van nieuws uit eigen omgeving neemt af. Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, pleit voor samenwerking van lokale en regionale media die elkaar aanvullen.

Vanwege de NNP-dag op donderdag 12 april in Beeld en Geluid in Hilversum besprak de Gooi en Eembode de lokale journalistiek met Broertjes, zelf oud-journalist en voormalig hoofdredacteur van De Volkskrant.

"Wij hebben een behoorlijke dekkingsgraad van journalisten die Hilversum volgen. Dat is ook goed, want dat houdt mij scherp. Dat houdt de wethouders scherp. Bestuurders überhaupt", aldus Broertjes.

Kwetsbaar
Maar lang niet overal in het land is het lokale journaille nog aanwezig. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in sommige plaatsen geen nieuws gebracht wordt over de gemeenteraad of over politieke ontwikkelingen. "Ik heb een paar jaar geleden meegeschreven aan een rapport waaruit bleek dat 8 miljoen Nederlanders geen lokale nieuwsbronnen meer tot hun beschikking hebben. Dat is zorgelijk. Acht miljoen mensen is heel veel, en dat neemt niet af, maar toe", zo vervolgt hij. "Het verdienmodel van de lokalen is kwetsbaar."

Regionaal mediacentrum
Broertjes is van mening dat lokale en regionale media meer de krachten moeten bundelen. Hij is voorstander van een regionaal mediacentrum en hoopt dat juist in zijn 'Mediastad' het goede voorbeeld kan worden geven. "Van het volgende gemeentebestuur moet dat een nieuwe impuls krijgen."

Ingmar Meijer