Elly de Knikker met gastles terug op haar oude basisschool

NNP-lid Elly de Knikker gaf onlangs een les(je) op haar oude basisschool.

Maar liefst 40 vragen hadden de kinderen van de Verhoeff-Rollmanschool opgeschreven. 'Hoe zie je of iets belangrijk nieuws is?' en 'Waarom plaatsen niet alle kranten één artikel over hetzelfde nieuws?'

Wie goede vragen stelt, kan vaak ook goed over antwoorden nadenken. Op eigen vragen en die van anderen. Ik besloot de leerlingen tegenvragen te stellen toen ik een uurtje mocht lesgeven. En dat klopt, de kinderen waren ook heel goed in antwoorden geven.

Ik vroeg waarom kranten bestaan, want je kunt toch op meer manieren nieuws lezen of horen? De juiste antwoorden werden vrijwel meteen gegeven. Omdat je in kranten dingen leest die je ergens anders niet leest. En omdat in kranten veel soorten informatie staat. Nieuws, foto's en overlijdens­­advertenties werden als voorbeeld genoemd.

Maar waarom is informatie dan belangrijk? Ook dat wisten ze al! Als je niet weet wat er gebeurt, dan weet je ook niet of je er wat aan kunt doen. Je begrijpt dingen ook beter als je weet wat er aan de hand is. Ik vat het nu heel kort samen, want in een uur kun je samen natuurlijk over veel meer praten dan ik in ongeveer 300 woorden kan schrijven.

Burgemeester
We deden ook een oefening waarin we raadden wat iemand dacht. Vindt de burgemeester het eigenlijk wel leuk om zo vaak met zijn foto in de krant te staan? 'Ja hoor, anders
was hij geen burgemeester geworden.' 'Nee, ik denk het niet,' zei een ander, 'dat vindt toch niemand leuk.' De enige die het antwoord echt weet, is de burgemeester zelf natuurlijk.

De les ging daarom verder met hoe je antwoorden krijgt op je vragen. 'Je gaat het gewoon vragen.' Precies, zo is dat! Het lijkt het meeste simpele antwoord van allemaal, maar weet je hoeveel mensen dat vergeten te doen? Vaak denken mensen het antwoord al te weten en vragen ze niet verder.

De kinderen van de Verhoeff-Rollmanschool hoeven vragenstellen niet meer te leren. Kanjers zijn het! Misschien gaan een paar van hen later wel bij de krant werken? Het antwoord op deze vraag zal nog wel een jaar of tien op zich laten wachten.

door Elly de Knikker (Kijk op Bodegraven-Reeuwijk)

Meer berichten