Foto: Stockfoto 123RF

Waarom elke redactie een ombudsman zou moeten aanstellen

Elke redactie verdient een ombudsman, vindt Huub Evers, die zelf ombudsman is voor De Limburger. Zo'n ombudsman fungeert als een luis in de pels van de redactie: iemand die voortdurend over de schouders van de redactie meekijkt en daar publiekelijk commentaar op geeft. Dat is een goede stimulans voor journalisten om hun werk zorgvuldig te doen.

Hoe kunnen burgers zich snel en adequaat verdedigen tegen aanvallen in de pers? Is het zinvol daartoe een wettelijk vastgelegd antwoordrecht in te voeren zoals onze zuider- en oosterburen dat hebben in de vorm van een droit de réponse c.q. een Gegendarstellungsrecht?

Dat was enkele weken geleden aan de orde in een opiniestuk van Jan van Vegchel in Trouw. Enkele hoofdredacteuren lieten desgevraagd op De Nieuwe Reporter weten niet veel te zien in zo'n idee. Daarmee was dit proefballonnetje onschadelijk gemaakt, terwijl de vraag blijft staan: waar kan de mondige mediaconsument met zijn ongenoegen naar toe?

Lees verder op De Nieuwe Reporterwww.denieuwereporter.nl/2018/12/waarom-elke-redactie-een-nieuwsombudsman-zou-moeten-aanstellen/

Meer berichten