Afbeelding

Kartelwaakhond ACM staat prijsafspraken van zelfstandigen toe

Algemeen

Zelfstandigen zonder personeel (zzp) mogen van de ACM minimumuurtarieven met elkaar afspreken, of samen een collectieve arbeidsovereenkomst afsluiten.

Dat staat dinsdag in de 'concept-Leidraad tariefafspraken zzp'ers' van de Autoriteit Consument & Markt(ACM). Het document staat tot en met 9 september open voor consultatie.

Het is momenteel verboden voor zelfstandigen om collectieve prijsafspraken te maken, hierdoor ontstaat namelijk oneerlijke concurrentie, waardoor de prijzen hoger voor consumenten hoger kunnen uitvallen. De leidraad moet zzp'ers laten zien welke ruimte ze volgens de mededingingswet hebben om wel prijsafspraken te maken.

Daarbij mogen zelfstandigen bijvoorbeeld onderling afspraken maken om het door het kabinet aangekondigde wettelijk minimumuurtarief van 16 euro al te waarborgen. Deze maatregel van het kabinet gaat in 2021 in. Vooruitlopend op de door het kabinet aangekondigde invoering in 2021 van een wettelijk minimumtarief voor zzp'ers, zal de ACM geen boetes meer opleggen aan zzp'ers die gezamenlijk dit minimumuurtarief gaan hanteren.

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/kartelwaakhond-acm-staat-prijsafspraken-van-zelfstandigen-toe