Freelancers praten ministerie bij over tarieven
Foto: Stockfoto 123RF

Freelancers praten ministerie bij over tarieven

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) verzamelt deze en volgende maand informatie over de ontwikkeling van freelance tarieven in de journalistiek. Doel is te komen tot een advies aan de Tweede Kamer of er wettelijke tarieven voor freelance journalistiek (foto)werk moeten komen. Het onderzoek vloeit voort uit een motie van Peter Kwint (SP).

Het ministerie hoort naast de belangengroeperingen uit de uitgeefwereld, zoals werknemers- en werkgeversorganisaties, ook individuele journalisten. Die gesprekken vinden deze week plaats en in augustus. Het doel is een beeld te krijgen van de tarieven en van de ruimte om te onderhandelen over de tarieven en voorwaarden.

Werkgevers geven stelselmatig aan dat er weinig aan de hand is, de NVJ dat er te weinig wordt betaald en dat onderhandelen niet mogelijk is. Door met minstens 15 freelancers te praten, wil het ministerie zicht krijgen op de werkelijke gang van zaken. Die gesprekken vinden deze week plaats. De NVJ roept meer freelancers op om anoniem inzicht te geven in hun positie om zo een nog beter beeld te krijgen.

Klik hier om verder te lezen op Villamedia

Meer berichten
De krant