Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

De risico’s en mogelijkheden van Artificial Intelligence binnen de journalistiek

Algemeen

Het gebruik van kunstmatige intelligentie is niet nieuw in de journalistiek, maar de snelle en recente ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI roepen verschillende vragen op. Wordt de journalistiek vervangen door AI? Wat zijn de risico’s en mogelijkheden? De Sociaal-Economische Raad (SER) schreef deze week over de rol van AI in journalistiek.

Op het International Journalism Festival in Perugia, het grootste journalistieke congres van Europa, was artificiële intelligentie (AI) vorige maand het belangrijkste gespreksonderwerp. Het gebruik van kunstmatige intelligentie is niet nieuw in de journalistiek, maar de snelle en recente ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI (een vorm van AI die verantwoordelijk is voor het creëren van nieuwe, originele inhoud) en GPT-4 (het nieuwe taalmodel achter ChatGPT) roepen verschillende vragen op. Wat zijn de mogelijkheden? Wordt de journalistiek vervangen door AI?

De duizenden aanwezige journalisten en uitgevers wijzen erop dat AI vooral als nuttig gereedschap kan worden gebruikt, maar dat het gebruik van generatieve AI ook de betrouwbaarheid van de journalistiek kan aantasten.

Klik hier voor het volledige artikel op Spreekbuis