Afbeelding

Onderzoeksproject ‘Jongeren, nieuws en sociale media: hoe jongeren zich informeren over belangrijke gebeurtenissen in de wereld’

Algemeen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren steeds minder gebruik maken van traditionele media, en steeds meer van sociale media, ook voor informatie over belangrijke gebeurtenissen in binnen- en buitenland. In het Digital News Report Nederland 2023 zagen we een indicatie van dalend vertrouwen in het nieuws onder degenen die vooral sociale media als nieuws gebruiken. En dat geldt voor veel jongeren.

Voor het Commissariaat voor de Media vormt het toegenomen gebruik van sociale media als bron van nieuws, met name onder jongeren, aanleiding voor een onderzoekstraject: ‘Jongeren, nieuws en sociale media: hoe jongeren zich informeren over belangrijke gebeurtenissen in de wereld’. We gaan onderzoeken hoe het toegenomen belang van sociale media invloed heeft op het informatiegebruik van jongeren, en in hoeverre dit consequenties heeft voor het gebruik van journalistiek door jongeren als bron voor informatie.

Het is onze ambitie ook aanbevelingen te doen voor beleidsmakers en de politiek en om de nieuwssector handelingsperspectieven te geven, zodat de relevantie van journalistiek bij jongeren ook in de toekomst op een hoog niveau blijft.

Onze verwachting is dat het eindrapport in het vierde kwartaal van 2024 beschikbaar komt.

Meer informatie over dit project is hier te vinden:
20240219 Informatie Project Jongeren, nieuws en sociale media

(Bron: CVDM)