De freelancemarktplaats: opdrachtenwalhalla voor beginnende freelancers?

Het klinkt als het ideale startpunt voor de carrière van een freelance journalist: de freelancemarktplaats. Er zijn tientallen van dit soort sites, maar leveren ze nu echt veel opdrachten op? Beginnend freelancer Stefanie Katzenbauer probeert het uit en bivakkeert een maand lang op Hoofdkraan, Verhalenmarkt, Woordkunstenaars en Freelance Journalism.

Een website waar opdrachtgevers me rijendik enthousiast op staan te wachten – het is een concept waar ik best oren naar heb. Helaas wordt dat enthousiasme al snel de knop ingedrukt als ik me registreer op een paar freelancemarktplaatsen. Aanmelden is vaak gratis, zodat je de geplaatste opdrachten kunt bekijken, maar om te kunnen reageren, moet je abonnee zijn.

De prijzen variëren van honderdvijftig euro voor drie maanden tot een bescheiden vijfentwintig euro per maand, zoals bij de onder beginnende freelancers populaire site Hoofdkraan.nl. Je moet op die site wel meteen voor een jaar betalen. Er zijn ook sites die (voor starters) goedkoper en soms zelfs gratis zijn. Zo kost het goedkoopste abonnement van Woordkunstenaars.nl acht euro per maand. Via deze site kun je als freelancer alleen geen opdrachtgevers benaderen: je moet wachten tot jij, op basis van je profiel, benaderd wordt als een van meer dan zeshonderd tekstschrijvers.

Lees verder op SVDJ: www.svdj.nl/nieuws/freelancemarktplaats-opdrachtenwalhalla/

Meer berichten