Kan je als fotojournalist nog wel fotograferen als de AVG is ingevoerd?

Met de nieuwe Europese privacywet, de AVG, wordt het voor fotojournalisten vrijwel onmogelijk om te fotograferen, zo vreest menigeen. Maar niet is minder waar, legt internetjurist Arnoud Engelfriet uit.

Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Vele, vele fotografen mailden me de afgelopen weken met de vraag: mag je nog blijven fotograferen (en foto's publiceren natuurlijk) vanaf 25 mei? Onder de AVG zijn foto's immers persoonsgegevens, en volgens de strenge regels moet je dan bij het maken van iedere foto toestemming vragen, anders volgt automatisch een miljoenenboete.

Ja, het klopt dat een foto een persoonsgegeven is en dat het maken en gebruiken daarvan dus onder de AVG valt, maar dat wil niet zeggen dat je altijd toestemming nodig hebt van de geportretteerde. Zeker niet als je foto onder de uitingsvrijheid valt – en dat is al heel snel het geval.

Bescherming van persoonsgegevens
Een persoonsgegeven is ieder gegeven dat direct of indirect te herleiden is tot een persoon, zo luidt de definitie uit de AVG. Bij een foto is dat evident het geval zodra een persoon herkenbaar is. Dat hoeft niet per se omdat er een naam onder staat, je gezicht (of herkenbare postuur) is al genoeg om het een persoonsgegeven te maken.

Lees verder op De Nieuw Reporterwww.denieuwereporter.nl/2018/05/kan-je-als-fotojournalist-nog-wel-fotograferen-als-de-avg-is-ingevoerd/

Meer berichten