Gemeente Almere zoekt nieuwe ‘contentmaker’ die journalist vervangt

De gemeente Almere gaat een redacteur inhuren om verslag te doen over de gemeenteraad ter vervanging van freelance journalist Marcel Beijer. 'Beijer schreef altijd erg objectief, maar we willen toch liever iemand die geen journalistieke opdrachtgevers heeft', vertelt communicatieadviseur David Kok.

De nieuwe redacteur van de gemeente Almere gaat de raadspagina in Almere Deze Week vullen en artikelen schrijven voor sociale media. De gemeente hoopt daarmee meer Almeerders bij de lokale politiek te betrekken. Volgens Kok heeft de gemeente veel geleerd van de samenwerking met Beijer. 'We zoeken nu eerder een contentmaker dan een journalist,' zegt hij.

Objectief en zuiver verslag
Beijer werd in 2006 of 2007 voor het eerst ingehuurd door de gemeente. 'Ik kreeg toen de opdracht om de verschillende meningen van politieke partijen tegenover elkaar te zetten voor de gemeentepagina's in Almere Deze Week,' zegt Beijer. 'Ik had er niet zo'n moeite mee om die opdracht voor de gemeente uit te voeren. Zolang de afspraken duidelijk zijn, en de opdracht helder, kun je gewoon zuiver je werk doen.'

Door de jaren heen ging Beijer steeds meer voor Almere Deze Week schrijven. Die krant ging zich volgens Beijer op zijn beurt steeds nadrukkelijker profileren; de toon werd kritischer en journalistieker. Volgens Beijer begon die kritischere houding te botsen met zijn werk voor de gemeente.

Raadsleden vroegen hem bijvoorbeeld weleens hoe ze iets het beste konden verwoorden. 'Als medewerker van de gemeente kan ik ze daar natuurlijk in adviseren, maar als journalist niet. Als journalist moet je dingen kritisch kunnen verslaan. Omdat ik voor beide partijen werkte, werd dat lastig.'

Lees verder op SVDJwww.svdj.nl/nieuws/gemeente-almere-contentmaker/

Meer berichten