Afbeelding

50 procent van vrouwelijke journalisten heeft met bedreigingen te maken

Algemeen

De helft van het aantal vrouwelijke journalisten heeft te maken (gehad) met bedreigingen, intimidaties of geweld in het kader van hun werk. Met name freelancers en/of journalisten met een migratieachtergrond zijn kwetsbaar.

Dit blijkt uit 'Een onveilig klimaat', een onderzoek (.pdf) van dr. Marjolein Odekerken en Laura Das (MA) onder vrouwelijke journalisten, dat vandaag op de Dag van de Persvrijheid bekendgemaakt is.

Van de 366 ondervraagde vrouwelijke journalisten is 50 procent weleens geïntimideerd tijdens het werk. Jaarlijks heeft 37 procent te maken met bedreigingen, bij 9 procent gebeurt dit maandelijks en bij 3 procent komen de bedreigingen wekelijks voor. Het vaakst krijgen vrouwelijke journalisten te maken met online/social media bedreigingen (31 procent), juridische bedreigingen (29 procent), andere bedreigingen zoals verbaal of telefonisch (22 procent) en fysieke bedreigingen (19 procent).

Lees verder op Villamedia: www.villamedia.nl/artikel/50-procent-van-vrouwelijke-journalisten-heeft-met-bedreigingen-te-maken